Flugfiskeset

För att komma igång med flugfiske så behöver man ett flugfiskespö, en flugfiskerulle, en fluglina (förslagsvis en flytlina), en tafs och några flugor att välja mellan. Det går numera hitta färdiga flugfiskeset hos renodlade fiskebutiker, men även hos många andra butiker. Flugfiskeutrustning har genom åren varit ganska dyr utrustning och flugfisket har fått ett kanske oförtjänt rykte om sig att vara snobbigt. Man behöver faktiskt inte lägga ned en förmögenhet för att få bra flugfiskeutrustning.

När man ska köpa ett flugfiskeset så bör man prioritera ett set där flugspöt och fluglinan är så bra som möjliga. Det är nämligen dessa som har störst påverkan på kasten och hur man lyckas presentera flugan. En flugrulle har i regel inte så stor nytta vid flugfisket utan förvarar främst linan. Skulle det vara så att man fiskar efter till exempel lax eller tyngre gäddfiske så behöver man dock en flugrulle som har en bra broms. Vid lättare fiske så bör man definitivt lägga större delen av budgeten på ett bra flugspö och bra fluglina.

Tips på bra flugfiskeset:
Vision är kända för att ta fram bra flugfiskeprylar. OM man väljer deras flugfiskeset med namnet Vision Atom så kan man vara säker på att det inte rör sig om dåliga flugfiskeprylar. Det är ett populärt set bland nybörjare, men det funkar lika bra om man är en van flugfiskare. Vision Atom finns i flera olika klasser och kostar i regel runt 2000 kronor.

Ett annat bra set av Vision är olika kombinationer med Vision Vipu-spöt. Många handlare bygger nämligen egna set med grund i Vision Vipu-flugspöt. Det är ett prisvärt och framför allt riktigt bra flugfiskespö. Seten finns ofta i kombination med Vision Koma eller Vision Valu-rullar och kostar vanligen lite mer än 2000 kronor.

Ifall man vill ha ett lite billigare flugfiskeset så bör man kolla på utbudet av Redington-set. De har till exempel ett set som heter Redington Crosswater Outfit som består av ett flugfiskespö, en flugrulle i aluminium, en flytlina och en cordura-tub. Fiskelinan i setet är populära Rio Mainstream, vilket är riktigt bra för att vara ett budgetset. Det här setet kan man hitta från 1000 kronor.